Søg   Til forside   Kontakt os   Udskriv

Havekalender

Januar og februar

Allerede nu kan foråret så småt planlægges. En enlig erantis titter måske frem fra jordens overflade.

Du kan med fordel begynde med de indendørs potteplanter, der kan plantes om og have glæde af et skud gødning – eller gødningspinde.
Haven er i dvale, men fuglene er allerede i gang. Fausol har fuglefrø i flere varianter samt mejsebolde, foderautomater og fuglehuse, der hjælper fuglene med at overleve en kold og hård vinter.

Drivhus
Den kolde luft udenfor gør drivhusets indeklima tørt. Du kan med fordel skovle sne og lægge det i bedene, den langsomme smeltning vil give jorden i huset noget tiltrængt væde.

Planter
Ryst sne af træerne, så grenene ikke knækker af. Nogle af de tidlige vækster de første af årets måneder, er troldnød og vinterjasmin foruden de altid opmuntrende erantis, der er med til at udgøre et flot bunddække. Husk også at det er i februar du så småt kan starte bekæmpelsen af dræbersnegle for at beskytte sommerens blomster og planter.
Også frugttræer kan med fordel beskæres nu, før vandet i jorden trænger op i stammen og sætter gang i knopskydningen.

Plænen
Når frosten er væk kan gult og dødt græs forsigtigt fjernes med en rive. Masser af græsspirer vil ligge parat nedenunder og spire frem til at dække de efterfølgende huller i plænen.


Marts

Krokus, vintergækker og påskeliljer titter frem fra jorden og drivhuset skal gøres klar.

Drivhus
Brug en god sæbe eller drivhusrens for at få alger, gamle aflejringer og andet skidt væk. Udskift jorden og tilsæt evt. gødning. Fausol tilbyder produkter til ethvert formål - lige fra gødningsfri så- og priklemuld til dækbark, blomstermuld og orkidéjord.

Planter og grøntsager
Auberginer, chili og paprikapeber er klar til at blive forspiret ved ca. 25 grader eller mere. Husk at planterne skal have rigeligt med lys, så snart de er kommet op af jorden - ellers bliver de for lange og tynde. Fausol’s så- og priklemuld er optimal for at skabe den bedste trivsel hos nye og sarte planter i spiring.

Spred gerne sneglemiddel rundt om kompostbunker og andre skjulesteder i haven, for de varme dage betyder, at sneglene begynder at røre på sig.

Plænen
Gør plænen klar til foråret ved at børste den med en kost for at få skidt væk fra vintermånederne – gamle blade holder solens stråler ude, så fjernelse af gammelt løv kan anbefales. Bagefter kan du rive plænen, så græsstrå og ukrudt rejses inden den første tur med plæneklipperen.


April

I april begynder foråret begynder for alvor at spire - både ude og inde. Haven vågner og buske og træer springer ud - forsythiaen lyser om kap med solen og når den først blomstrer er det for alvor forår – og så kan roserne beskæres.
April måned er årets travleste - der er masser af ting, der skal gøres klar til sommerens komme:

Drivhuset
Hvis man vil plante agurker og andet sommergrønt, er det i april frøene skal lægges til forspiring og forkultivering i minidrivhuset. Frø sået midt i april indenfor er klar til udplantning en måned efter. Det rigtige udplantningstidspunkt afhænger af vejret - for koldt vejr vil få planterne til at dø i et uopvarmet drivhus.

Planter og grøntsager
Tidlige kartofler, cherrytomater og agurker?
Med forkultivering er der masser af gevinst - og det er nemt! Fausols minidrivhuse placeres i en solrig vindueskarm og giver tidlige sommergrøntsager - direkte fra egen have, drivhus eller plantesæk. Køkkenhaven kan startes op så småt - de nemmeste arter er kartofler, jordbær, ærter og gulerødder.

Frø til sommerblomster og krydderurter kan med fordel plantes, hvis jorden er blød og til at grave i. Beskyt dem eventuelt med plantefolie, hvis nætterne er kolde.

Se denne liste med så- og høsttidspunkter for frø

Ukrudtet spirer på lige fod med planter – riv det op NU eller giv det en omgang ukrudtsmiddel med det samme. Så mindsker du dit eget arbejde senere på året.

Plænen
I april kan du starte græsslåmaskinen - men vær opmærksom på, at jo tidligere du starter, desto flere gange skal du slå den resten af året. Det er også nu gødning af plænen kan sættes igang.


Maj

Drivhuset
Solen har for alvor magt nu, og de fleste planter trives. Dog kan majs nætter være kølige, hvorfor nogle planter kan risikere at mistrives. Kom problemet i forkøbet ved at lufte godt ud på varme dage og ved at bruge en fiberdug, der beskytter plantens sarte rødder. I denne måned er det tid at udplante forspirede tomat-, agurk- og melonplanter, hvis jordtemperaturen er over 18 grader.

Planter og grøntsager
Bladlusene har happy hour og det kan være en fordel at bede fuglene om hjælp. Det er netop nu redekasserne er fulde af unger, og fuglene samler føde en stor del af dagen – bl.a. bladlus. Hjælp eventuelt på vej med fodringsautomater og fuglefrø – Fausol har et stort udvalg af begge.
Maj er rhododendronernes allerflotteste måned. Det kan anbefales at lægge ekstra sphagnum rundt om planterne på dette tidspunkt - brug gerne sphagnum specielt rettet mod rhododendron eller en grov sphagnum beregnet til surbundsplanter.

Plænen
Maj er den bedste måned at bekæmpe ukrudtet, da jorden er fugtig og græsset tørt. Klip plænen ofte, hvis du vil undgå for meget ukrudt.


Juni

Drivhuset
Agurk, græskar, bønner og majs må tidligst sås når jorden er 10 gr. varm.

Planter og grøntsager
Det er stadig plantetid og det er vigtigt, at holde øje med, om mulden trænger til at blive skiftet ud. Alternativt kan der iblandes sphagnum i den eksisterende jord.
Husk at vande nyplantede planter og grøntsagerne i urtehaven, hvis sommerregnen svigter.
Rundt om jordbærrene kan man med fordel sprede sneglemiddel, da mange dræbersnegle kan indeholde colibakterier, som gør os syge. Derfor er net og halm rundt om planterne med til at mindske risikoen for snegleangreb. Det er også nu der med fordel kan gødes – du kan både bruge organisk eller mineralsk gødning.

Rhododendronblomsterne er så småt væk – fjern gamle blomsterklaser, men pas på ikke at fjerne de små grønne klaser under den visne blomst – disse indeholder næste års frø. Hvis plantens blade er misfarvede, kan man med fordel gøde med specialgødning til rhododendroner. Også andre af havens afblomstrede buske kan have godt af at få fjernet gamle eller visne blomsterklaser.

Plænen
I juni måned begynder det for alvor med mælkebøtter i plænen.
Græsset skal slåes og gødning i plænen er med til at holde ukrudtet nede. Pas dog på med at klippe plænen FOR kort – for kort plæne skaber misvækst i rodnettet under og betyder, at plænen ikke kan nå at opsuge nok væde fra fx regn. Jo kortere græs, desto større behov for ekstra vanding og gødning.

I juni kan man klippe hækken for første gang – et gammelt mundheld siger før Skt. Hans - husk under alle omstændigheder at tjekke for fuglereder før du begynder. Se også efter træ-skud. De skal op før de begynder at infiltrere resten af hækkens vækst.


Juli

Drivhuset
Det er tid til at høste nogle af de mange dejlige grøntsager fra drivhus eller den øvrige have. Tomater, chillier og gulerødder gror under solens stråler. Der er masser af muligheder for at høste grøntsager, der kan varme smagsløgene på kolde vinterdage.

Planter og blomster
Det er nu roserne for alvor pryder haven med deres blomsterflor og mange arter blomstrer til langt ud på sensommeren. Husk at gøde dem regelmæssigt. Også mange andre af havens sommerblomster står i fuldt flor – og i urtehaven kan man høste de første ærter og bønner. De fleste planter skal vandes, gødes og klippes i juli – især hvis sommerregnen svigter.

Skal du på ferie, kan du med fordel oprette et selv-vandingssystem til krukker og potter: Bunden af en gammel sodavandsflaske skæres af og sættes ned i krukken med den afskårne bund opad. Fyld op med vand til kanten og blomsten vil nu suge langsomt af vandet og således mindske behovet for hjælp til vanding i den tid du er væk.

Plænen
I juli skal plænen have pause. Plænen kan blive gul, men vil senere gro grøn igen, når sommerregnen kommer tilbage. Først ved tydelig vandmangel bør man give ekstra vand, men starter man på vandingen, skal man blive ved indtil tørkeperioden er slut. Vanding gives bedst om aftenen, da fordampningen fra solen her mindst. Etablering af ny plæne bør i den periode tilsvarende undgås. Husk at tjekke hvilke vandingsforskrifter, der findes i nærområdet omkring græsplænen og eventuel vanding.


August

Drivhuset
Det er nu tid til at høste nogle af de mange dejlige grøntsager.

Planter
Nye frø til næste års planter kan med fordel lægges i august. Afblomstrede stauder kan deles og overføres til nye bede, hvor de vil give nye skud næste år. Husk også at klippe visne blomsterhoveder af – både på roser og andre planter, mens gødningen af planter ligeledes bør stoppe nu.
Det er i august, at man med fordel kan plante nye prydbuske, frugttræer og rhododendroner. Grav et dybt hul og sørg for at både rodklump og jord er vandet godt, før der lukkes til. August er ligeledes en optimal tid for at plante blomsterløg til næste år. En god tommelfingerregel er, at jordlaget over løget skal være ca. dobbelt så tykt som selve løget. Vand godt.

Frugter og grøntsager
Frugtbuske som hindbær, brombær og ribs har deres storhedstid. Når hindbærene ikke længere bærer flere bær, klippes de frugtbærende grene helt ned for at lade nye skud komme op.
Man kan endnu nå at plante en sidste omgang spinat, radiser og salat før frosten sætter ind. Næste års jordbærplanter kan købes og plantes nu. Jorden skal være fri for ukrudt og finddelt. Her kan man med fordel gøde jorden efter planterne er sat med ca. 30 cm. imellem.

Plænen
Hvis ikke august byder på tørke, kan man med fordel plante græs nu – ligeså kan huller i plænen tilsås så de næste år kan blive fyldt ud af frisk græs. Frøene vil ligge i dvale indtil næste forår, hvor solens stråler og regn vil få dem til at vokse og give grønne stængler. Husk at vande jord og plæne godt igennem – gerne om aftenen – før eventuel såning af græsfrø. Jorden skal ligeledes være fri for sten, ukrudt og gamle rødder. Det nysåede græs skal ikke gødes efter såningen – vent med dette til foråret.